[debian-edu-commits] [Skolelinux] Update of "Pressemelding/201607-ny-skolelinux" by KnutYrvin

www-no at skolelinux.no www-no at skolelinux.no
Thu Jul 21 11:45:53 UTC 2016


Dear Wiki user,

You have subscribed to a wiki page or wiki category on "Skolelinux" for change notification.

The "Pressemelding/201607-ny-skolelinux" page has been changed by KnutYrvin:
http://wiki.skolelinux.no/Pressemelding/201607-ny-skolelinux

Comment:
Pressemelding 21. juli

New page:
= Skolelinux 8 lansert =

Utviklerne av Debian Edu har lansert ny versjon av Skolelinux, basert på Debian 8.5. 

Det er nå 15 år siden Skolelinux-prosjektet startet. Utviklere, oversettere og testere har nylig lansert nyeste versjon av Skolelinux, utelukkende av programpakker fra Debian.  

Skolelinux er spesielt veleget for å lære programmering med oppgaver man finner hos Kidsa Koder. Elevene kan gjøre simulering av økosystemet i naturfag og komponere musikk i musikkforming. Man kan også lage apps med visuell programmering i Scratch. Med over 60  skolerelevante programmene følger det også med kontorpakken LibreOffice, som har robust støtte for åpne og offentlig godkjente dokumentstandarder. 

Av flere nyheter kan vi nevne at skrivebordet MATE basert på Gnome 2 nå er en del av Skolelinux. Man kan installalere arbeidsstasjoner over skolenettet fordi firmware gjenkjennes automatisk. I tillegg følger oversettelse av manualer til Nederlandsk. Manualen oversatt til Norsk Bokmål er komplett. 

Det følger oppdateringer av skrivebordet KDE Plasma som er standard for Skolelinux. KDE er laget med det programrammeverket Qt som har sin opprinnelse i Norge. Brukere kan også velge GNOME 3, LXDE eller Xfce. De to sistnevne er såkalte lette skrivebord utmerket for 10 år gamle datamaskiner. 

Skolelinux kan også kjøres på Raspberry Pi fordi det er en del av Debian. Det er også en rekke andre anvendelser med Internett av ting der man kan lære programmering over Internett.  

== Erfaringer fra noen av skolene som har oppdatert: ==

Skolelinux 8 har vært i bruk siden beta-utgaven på SPSE-skolen (Scuola per Sportivi d'Elite) i Tenero, Sveits.  Systemet har vært stabilt siden første dag sier systemadministrator Giorgio Pioda.

Seniorlærer Matthias Hierweck sier datamaskiner virker utmerke med Skolelinux på skrivebordet LXDE. De bruker Skolelinux på 34 diskløse datamskiner på Mildred-Scheel-Berufskolleg i Solingen, Tyskland. 

Pfeifferhof-skolen i Graz, Østerike har benyttet Skolelinux siden 2011 sier rektor Uwe Blahowsky. De byttet til nyeste versjon i februar 2016. Det hele kjører svært stabilt og passer godt for elever og lærere. De bruker i hovedsak nettleseren Chromium og kontorpakken Libreoffice. Oppdateringen av kontorpakken var klart merkbar i det daglige arbeidet. En annen merkbar hjelp som administrator er GOsa² web-grensesnitt for å administrere brukere av systemet. 

== Om Debian Edu og Skolelinux ==

Debian Edu, også kjent som Skolelinux, er en Linux-distribusjon basert på Debian som tilbyr et komplett miljø rett ut av boksen, inkludert oppsatt nettverk. Umiddelbart etter installasjonen er det på plass en sentral skoletjener som tilbyr alle tjenester og apps som trengs i et skolenett. 

Brukere og maskiner kan legges inn med GOsa², et konfortabelt web-grensesnitt for forvaltning av brukere og maskiner. Oppstarten (boot) av maskiner skjer over nettverk via PXE, noe som er forbedret slik at alle andre maskiner kan installeres via nettverket, etter fra  hovedtjeneren som først blir installert med CD eller USB minnepinn. 

Skoletjeneren har en LDAP-database og Kerberos-autentisering med DHCP-tjener og sentraliserte hjemmeområder. Det følger med web-proxy for effektiv bruk av båndbredde og mange andre tjenester. Skrivebordsomgivelsen inneholder mer enn 60 pedagogiske programmer. I tillegg kommer titusenvis av programmer som er tilgjengelig via Debian-arkivet. Skoler kan velge mellom skrivebordsomgivelsene KDE Plasma, GNOME, LXDE og Xfce.

== Pressekontakt ==

'''Knut Yrvin'''

'''Skolelinux-prosjektet'''

'''tlf: 93479561'''

== Bruksanvisning ==

Omfattende bruksansvisning for Skolelinux 8 er oversatt til norsk bokmål. Den finnes i flere format i html, pdf og lesebrettformatet epub: 
http://maintainer.skolelinux.no/debian-edu-doc/nb/
bruksansvisning på engelsk finner du her: 
https://wiki.debian.org/DebianEdu/Documentation/Jessie/

== Nedlasting ==

Utgavre for CD og USB-minnepenn (størrelse 649 MiB) for oppstart med nettverk kan lastes ned fra følgende seteder: 

ftp://ftp.skolelinux.org/skolelinux-cd/debian-edu-8+edu0-CD.iso

http://ftp.skolelinux.org/skolelinux-cd/debian-edu-8+edu0-CD.iso

rsync -avzP ftp.skolelinux.org::skolelinux-cd/debian-edu-8+edu0-CD.iso

SHA1SUM for dette diskbildet er: b82eea8a47f471a2ead0434279e2d3e2e66eed53

Alternativt kan det brukes utvidet DVD eller USB-minnepenn (5 GiB). Her følger det med flere programmer på diskbildet som sparer tid med nedlasting under installasjon: 

ftp://ftp.skolelinux.org/skolelinux-cd/debian-edu-8+edu0-USB.iso

http://ftp.skolelinux.org/skolelinux-cd/debian-edu-8+edu0-USB.iso

rsync -avzP ftp.skolelinux.org::skolelinux-cd/debian-edu-8+edu0-USB.iso

SHA1SUM for dette diskbildet er: cffac38cca13a7e6be5888c21088fd6b57398f88

Kildener er tilgjengelig fra Debian-arkivet. Se cdimage.debian.org for andre diskbilder fra Debian. 



More information about the debian-edu-commits mailing list