[debian-edu-commits] [Skolelinux] Update of "Dokumentasjon/BokenOmLinux/IntergreringMedWin" by LarsMartinHambro

www-no at skolelinux.no www-no at skolelinux.no
Fri Mar 18 11:56:17 UTC 2016


Dear Wiki user,

You have subscribed to a wiki page or wiki category on "Skolelinux" for change notification.

The "Dokumentasjon/BokenOmLinux/IntergreringMedWin" page has been changed by LarsMartinHambro:
http://wiki.skolelinux.no/Dokumentasjon/BokenOmLinux/IntergreringMedWin?action=diff&rev1=4&rev2=5

  
  Her monterer jeg automatisk Windows-partisjonen /dev/hda2 mot noden /windows/C. Siden dette er en NTFS-partisjon monterer jeg dette med type ntfs. Monteringen går vi UID (brukerid)=users og GID (gruppeid)=group og med umask 0002. Rettighetene er satt til den aktive bruker. Filsystemet er bare lesbart (ro). Tegnsettet her er satt til ISO 8859 (tilsvarende som Microsoft Windows 9X bruker med norske spesialtegn) og ikke Unicode som brukes av Windows XP og blant annet Fedora Linux.
  
-  {{{ {attachment:Ramme39.png} }}}
+ {{attachment:Ramme39.png}}
  
  Hvis Linux-systemet ditt har en enhet for sikkerhetskopiering (båndstasjon), kan den også ta sikkerhetskopi av MS-DOS-filsystemene dine så lenge disse er  montert opp. Har du bare sikkerhetskopiering under MS-DOS, må du kopiere filene fra Linux-filsystemene dine til MS-DOS-partisjonene dine.
  
@@ -128, +128 @@

  
  Her blir MS-DOS-partisjonen (C) montert under /msdos-c.
  
-  {{{ {attachment:bilder116.png} }}}
+ {{attachment:bilder116.png}}
  
  Figur 15.1: Her bruker vi usermount (Fedora) for montere DOS-partisjoner
  
@@ -150, +150 @@

  
  Alle m-verktøyene støtter lange filnavn (VFAT). Fra m-verktøyene gis tilgang til MS-DOS-filsystemene med MS-DOS' navnekonvensjon, for eksempel er diskettstasjoner A og B, og harddiskenhetene er C, D etc. Ved bruk av m-verktøyene virker jokere på samme måte som i Linux-operativsystemet, dvs at *.* i MS-DOS er det samme som * i Linux. Fra m-verktøyene gis tilgang til en MS-DOS-fil eller MS-DOS-katalog med syntaksen MS-DOS [drive] (navn A…Z) og et kolon. M-verktøyene støtter både lav- og høykapasitetsdisketter.
  
-  {{{ {attachment:Ramme40.png} }}} Du vil finne at alle Mtools-programmene bruker konfigurasjons-filene /etc/mtools.conf og $HOME/.mtoolsrc. Sjekk ut Linux-man-sidene for komplett beskrivelse av konfigurasjonsfilene og de forskjellige m-verktøyene.
+ {{attachment:Ramme40.png}} Du vil finne at alle Mtools-programmene bruker konfigurasjons-filene /etc/mtools.conf og $HOME/.mtoolsrc. Sjekk ut Linux-man-sidene for komplett beskrivelse av konfigurasjonsfilene og de forskjellige m-verktøyene.
  
  
  === Endre katalog – mcd ===
@@ -233, +233 @@

  
  
  
-  {{{ {attachment:bilder118.png} }}}
+  {{attachment:bilder118.png}}
  
  Figur 15.2: Her ser vi DOS-disketten fra Nautilus-filbehandleren
  
@@ -319, +319 @@

  == MS-DOS- og Windows-emulatorer ==
  Bruker du en MS-DOS-emulator under Linux, er det begrenset hvilke MS-DOS-applikasjoner du kan kjøre. MS-DOS-emulatoren er ment først og fremst som en løsning for folk som bare trenger MS-DOS av og til. Ytelsen til en MS-DOS-emulator under Linux er altfor begrenset. Spesielt når bare native 8088-modus er støttet.
  
-  {{{ {attachment:Ramme41.png} }}} Eksempler på MS-DOS-applikasjoner som virker med MS-DOS-emulatoren under Linux, inkluderer Microsoft Windows 3.0 (i real-modus), cc-mail (DOS-baserte), Foxpro 2.0, Harvard Graphics, MathCad, Turbo Pascal, og WordPerfect 5.1, MS-DOS-kommandoer og standard DOS-hjelpeverktøy. Følgende MS-DOS-emulatorverktøy kan fås under Linux:
+ {{attachment:Ramme41.png}} Eksempler på MS-DOS-applikasjoner som virker med MS-DOS-emulatoren under Linux, inkluderer Microsoft Windows 3.0 (i real-modus), cc-mail (DOS-baserte), Foxpro 2.0, Harvard Graphics, MathCad, Turbo Pascal, og WordPerfect 5.1, MS-DOS-kommandoer og standard DOS-hjelpeverktøy. Følgende MS-DOS-emulatorverktøy kan fås under Linux:
  
   * '''dos eller dosemuxdosdosexecdosdebug'''
  Bare xdos er X-Windows-basert, alle de andre startes direkte fra den tegnbaserte terminalledeteksten. Ønsker du å kjøre DOS-emulatoren dosemu (dos, xdos) under Fedora Linux kan du laste den ned fra Fedora sin hjemmeside. Har du Red Hat Linux følger den med i PowerTools-Cden.
  
-  {{{ {attachment:bilder120.png} }}}
+  {{attachment:bilder120.png}}
  
  Figur 15.3: DOS-emulatoren xdos under Linux
  
@@ -334, +334 @@

  
  I dag er få Windows 2000/XP-applikasjoner som går under WINE. Du vil bare finne støtte for Win16- og et fåtall Win32-applikasjoner. Du bør være klar over at selv om du for eksempel får Microsoft Word 97 til å virke etter første gangs konfigurasjon, bør du teste applikasjonen grundig. Noe så enkelt som å lage en tabelldefinisjon i Word 97 kan være nok til å få applikasjonen i heng under WINE. På WINEs hjemmesider finner du referanser til over 1000 eldre programmer under Windows som er gjennomtestet og virker.
  
-  {{{ {attachment:Ramme42.png} }}} Et annet alternativ er Windows-emulatoren WABI, som kan lastes ned fra: http://wabiapps.psgroup.com
+ {{attachment:Ramme42.png}} Et annet alternativ er Windows-emulatoren WABI, som kan lastes ned fra: http://wabiapps.psgroup.com
  
  Både WINE og WABI krever minimum 32 MB RAM (anbefalt er 64 MB RAM) og minst 20 MB swapområde. Du bør sette av 25 MB til diskplass til WABI-applikasjonen.
  
- Alternativet til Wine er VMware (http://www.vmware.com), som gjør det mulig for deg å kjøre mange virtuelle operativsystemer på PC samtidig. VMware støtter de fleste operativsystemene som Linux, Windows 9x, Windows, NT, Windows 2000 og Windows XP. Ulempen med VMware er at produktet koster penger og ikke er Open Source.
+ Alternativet til Wine er VMware (http://www.vmware.com), som gjør det mulig for deg å kjøre mange virtuelle operativsystemer på PC samtidig. VMware støtter de fleste operativsystemene som Linux, Windows 9x, Windows helt opp til windows 10. Ulempen med VMware er at produktet koster penger for bedrifter men er gratis for private brukere og ikke er Open Source.
  
  Bruker du i dag Macintosh eller har mange applikasjonser under dette operativsystemet, er det mulige å kjøre mange av disse programmene under Linux med emulatoren ARDI Executor. Mer informasjon om denne emulatoren finner på Internett http://www.ardi.com
  
@@ -348, +348 @@

  
  Endringer i oppsettet kan du gjøre senere ved å kjøre programmet cxsetup.
  
-  {{{ {attachment:bilder122.png} }}}
+  {{attachment:bilder122.png}}
  
  Figur 15.4: Konfigurasjon av Crossover Office Professional versjon 3.0
  
@@ -360, +360 @@

  
  Ønsker du Codeweavers sin Wine-implementasjon ferdig installert med din Linux-distribusjon bør du velge distribusjonene Lindows (www.lindows.com) eller Xandros (www.xandros.com).
  
-  {{{ {attachment:bilder123.png} }}}
+  {{attachment:bilder123.png}}
  
  Figur 15.5: Desktopen under Xandros-Linux
  



More information about the debian-edu-commits mailing list