Bug#323447: gstreamer0.8-alsa: audio constantly clicks when alsa is selected as playback

Brian Nelson pyro at debian.org
Fri Aug 26 20:48:46 UTC 2005

Loïc Minier <lool at dooz.org> writes:

>  Well, I can't reproduce the problem here, upstream didn't get any
>  record of similar breakage, I'm running similar hardware as a
>  submitter (Thinkpad T40p, this is Intel Corp. 82801DB/DBL/DBM
>  (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)).  :-/
>  To all of you:
>  - are you using dmix?

Yes, though if I disable dmix, playback works fine.

>  - are you sure you're using alsasink and not alsa via esdsink,
>    jackdsink, osssink (ALSA emulation), artsdsink?


>  - try to reproduce with: gst-launch sinesrc ! alsasink

With dmix it stutters, and without dmix it plays cleanly.

>  - do you have exactly these packages (dpkg -l libasound2
>    gstreamer0.8-alsa libgstreamer0.8-0):
>    * gstreamer0.8-alsa        0.8.10-3
>    * libasound2               1.0.9-3
>    * libgstreamer0.8-0        0.8.10-2


>  - what kernel versions do you run?  (I have 2.6.12)

>  - do you see anything suspicious in "dmesg"?


>  - do you confirm that downgrading gstreamer0.8-alsa to 0.8.10-1 or
>    0.8.9-2 fixes the issue?

Neither fix the issue, nor does downgrading libasound2 to 1.0.9-2.

>  If all the above doesn't yeld anything suspicious, please try to run
>  the above gst-launch command with increasing debug level
>  (--gst-debug-level) until you notice something suspicious.

I don't see anything suspicious...

Society is never going to make any progress until we all learn to
pretend to like each other.

More information about the Pkg-gstreamer-maintainers mailing list