Bug#675584: /usr/bin/avconv: avconv segfaults when transcoding video with libx264 presets

Reinhard Tartler siretart at gmail.com
Sat Jun 9 10:53:00 UTC 2012

severity 675584 minor
tags 675584 moreinfo

On Sat, Jun 2, 2012 at 12:25 PM, Rogério Brito <rbrito at ime.usp.br> wrote:
> Package: libav-tools
> Version: 6:0.8.2-2
> Severity: important
> File: /usr/bin/avconv
> Hi.
> I have just tried to transcode some lecture videos for watching on my ipod
> and I can't get them working because avconv segfaults when I use this:
> ,----[ avconv -y -i in.mp4 -c:v libx264 -pre libx264-ipod320 -s 320x240 -b:v 768k -c:a copy out.mp4 ]

Instead of using the old, deprecated method with these profiles file,
a better solution would be to use the codec private options.

See the output of avconv -help:
libx264 AVOptions:
-preset            <string> E.V.. Set the encoding preset (cf. x264 --fullhelp)
-tune              <string> E.V.. Tune the encoding params (cf. x264 --fullhelp)
-profile           <string> E.V.. Set profile restrictions (cf. x264

> If I remove the '-pre libx264-ipod320' part from the command line, then
> avconv converts the video, but not with the parameters necessary for a low
> powered device (i.e., Baseline Profile H.264).
> I don't have here symbols for libav (which means that gdb doesn't generate
> any useful traceback), but upon using strace on avconv, this is what I get:

The debug symbols are in the package libav-dbg. Without a proper
stacktrace, it remains hard to reproduce and eventually fix the
problem. Sorry.


More information about the pkg-multimedia-maintainers mailing list