[Virtual-pkg-base-maintainers] Bug#631157: base: pcmcia card xircom (REM56G-100) won't work at boot, but will work after ejecting and reinstering

Hans Vereyken hans at artexanis.be
Mon Jun 20 23:05:45 UTC 2011

Package: base
Severity: normal

I have a XIRCOM Realport REM65G-100, pluged into Dell Inspiron 3700.

I tried to install the card, drivers where present, the card is detected, but
won't work. I found this:


In this bugreport people are advising to eject the card and insert it while the
laptop is on. It works!


"BTW, the Xircom card is a multi-device card (LAN and modem device) and the
modem is detected and configured during boot, but not the LAN.
The kernel module 'serial_cs' is loaded and bound to the device
The kernel module 'xirc2ps_cs' is loaded but not bound !?

Might the problem be related to udev ?"
- Patrick Frey

'lsmod' shows some lines that may be inetresting:

xirc2ps_cs     10343  0
serial_cs       13924  1
pcmcia          16194  2 xir2c2ps_cs,serial_cs
pcmcia_core  20150  5 xir2c2ps_cs,serial_cs,pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic

'dmesg' has some interesting lines too:

[13.877155] pcmcia_socket pcmcia_socket0: pccard: PCMCIA card inserted into
slot 0
[14.409329] pcmcia 0.0: pcmcia: registered new device pcmcia0.0

maybe 'find / -name xir*' can be interesting:


Hopfully I can help resolving this bug.

-- System Information:
Debian Release: 6.0.1
  APT prefers stable
  APT policy: (500, 'stable')
Architecture: i386 (i686)

Kernel: Linux 2.6.32-5-686 (SMP w/1 CPU core)
Locale: LANG=nl_BE.utf8, LC_CTYPE=nl_BE.utf8 (charmap=UTF-8)
Shell: /bin/sh linked to /bin/dash

More information about the Virtual-pkg-base-maintainers mailing list